DWG gaat voor duurzaam

‘Krijg je van deze relatie/vriendschap net zoveel energie als je erin stopt?’ Een terechte vraag die je vast wel eens gesteld is. Ook in de energievoorziening is dit een veelbesproken onderwerp. Wil je instabiliteit op het net voorkomen, dan moet er evenveel energie binnenkomen als eruit gaat. Dat is nog best een uitdaging, wanneer je voor het opwekken energie afhankelijk bent van natuurlijke bronnen als de wind en de zon. Soms is het nou eenmaal windstil. En de zon laat haar gezicht niet altijd zien. Samen met S4 Energy bedachten we daar wat op. 

Hoogvliegers in de energie

S4 Energy heeft een hart voor groene energie. Maar dan moet het groene alternatief wel aantrekkelijk blijven. En dat betekent: geen blackouts of onbetrouwbare energievoorziening. S4 Energy maakte het haar missie om instabiliteit op het net tegen te gaan. Eerder realiseerden ze al met hulp van DWG drie vliegwielen die samen met een batterijsysteem op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Via diverse automatische algoritmes en voorspellingen wordt de onbalans op het elektriciteitsnet gestabiliseerd. En dat smaakte naar meer. In 2019 zijn daar nog vier vliegwielen bij gekomen! 

Een groenere wereld begint bij jezelf. Onder dit motto nam S4 Energy de verantwoordelijkheid op zich om buiten de landsgrenzen te denken. Samen met DWG werd er gewerkt aan een standaard setup van een aantal vliegwielen, die waar ook ter wereld geïnstalleerd kan worden. De opstelling wordt immers via de cloud aangestuurd. Natuurlijk gebeurt dat volledig veilig. Bij DWG bijten we ons volledig vast in de mogelijkheden rondom cloud computing, big data, data analyse, IoT digital twin en nog veel meer. In Noord-Holland werkt S4 Energy momenteel, onder andere samen met ons, aan een vergelijkbare nieuwe opstelling welke bestaat uit zes vliegwielen en een batterijopstelling. Deze pilot zal medio 2021 in bedrijf gaan, zodat ook hier kan worden bijgedragen aan de netstabilisatie.

Dream big

Wie had dat gedacht: plastic als duurzame bouwsteen

Er zit nog iets groots aan te komen. Binnen de organisatie van S4 Energy wordt er door meerdere disciplines hard gewerkt om de bouw van een fabriek in de Eemshaven te realiseren. Wat deze fabriek zo bijzonder maakt, is dat hier straks plastic verwerkt gaat worden tot een duurzame bouwsteen. Je leest het goed: duurzaam plastic. Normaal gaan die twee begrippen niet hand in hand. Wel zijn er enkele stappen voor nodig om van plastic een milieuvriendelijk product te maken. Allereerst wordt het plastic omgezet in korrels, die door een chemische installatie vervolgens verwerkt worden tot gas. Het gas moet ten slotte dienen als circulaire bouwsteen voor de chemische industrie óf als duurzame vervanger van aardgas. Een gedeelte van het gas wordt omgezet in elektriciteit voor eigen gebruik. Hoe tof is dat?

Spanning en sensatie: een nieuw project

Om de volgende stap te nemen, werkt S4 Energy onder andere samen met DWG aan een nieuw project dat zorg draagt voor de netwerkstabilisatie: vliegwielen, batterijen en de chemische installatie worden met elkaar verbonden. De chemische installatie wordt gecombineerd met een zogeheten Kinext-unit. Dit is een systeem voor energieopslag dat ten eerste wordt gebruikt om het verbruiksprofiel van de chemische installatie te verkleinen, maar daarnaast actief helpt het elektriciteitsnet in de Eemshaven te stabiliseren.

Too good to waste

Het is geweldig om te zien dat plastic dat nu geen nut voor de samenleving meer heeft uiteindelijk weer als circulaire bouwsteen ingezet kan worden voor nieuwe producten of duurzame energie-opwekking. ‘Waste’ wordt als het ware ‘too good to waste’. Volgens S4 energy is de ontwikkeling een belangrijke nieuwe schakel in de steeds sterker wordende keten van circulair werkende bedrijven in het havengebied.

Neem contact met ons op!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief