Process safety specialist inzetten?

Incidenten in de procesindustrie komen helaas nog vaker voor dan ons lief is. Ieder incident is er één te veel. En de impact daarvan kan immens zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ramp bij boorplatform Deepwater Horizon. Het probleem met procesveiligheid ontstaat vaak al bij de risicobeoordeling. Het is gebleken dat experts in de industrie nauwkeurig de zwaarte van een eventueel procesincident kunnen inschatten, maar heel slecht zijn in het beoordelen van de kans dat dit kan optreden. Dit geeft natuurlijk een vertekend beeld. Hier springen onze process safety specialisten in!

Safety engineering toepassingen om risico’s te beperken

Safety first. Procesveiligheid is wat onze process safety specialisten drijft. Om jouw bedrijf te behoeden voor de risico’s die op de loer liggen, is onze afdeling process safety engineering continu op zoek naar de meest innovatieve en geautomatiseerde oplossingen. Menselijk ingrijpen brengt ook risico’s met zich mee omdat fouten gemaakt worden; door slimme automatisering wordt dit weggenomen. Om jouw processen zo veilig mogelijk in te richten, maken onze experts gebruik van de volgende toepassingen:

  • Hazard and Operability Studies (HAZOP). Het doel van een HAZOP is het beheersbaar maken van risico’s. Risico’s worden geïdentificeerd en naar aanleiding daarvan worden oplossingen bedacht.
  • Layer of Protection Analysis (LOPA). Na onderzoek volgt een beoordeling: zijn de veiligheidsmaatregelen die we treffen voldoende? Met een LOPA (Layer of Protection Analysis) wordt vastgesteld of er genoeg beschermingslagen zijn ingebouwd, om te beschermen tegen incidenten.

Safety engineering: the DWG way!

Onze process safety specialisten hebben overal ogen en oren. Ze weten precies wat er speelt binnen het team, maar ook op jouw werkvloer. Dit kan, omdat ze vanaf moment 0 bij het project betrokken zijn en de gehele lifecycle van de installatie op de voet volgen. Op deze manier kunnen onze experts alle potentiële risico’s in kaart brengen en eventuele ongevalscenario’s de kop indrukken. Procesveiligheid is geen momentopname. Daarom blijven onze safety engineering specialisten ook na de installatie betrokken door continu te monitoren en optimaliseren.

Process safety specialisten: een schakel in de keten

Bij DWG benaderen we onze process safety projecten altijd op een holistische manier. De kennis van onze process safety specialisten is onmisbaar, maar door ook andere disciplines aan de tekentafel mee te nemen, zijn we er altijd van overtuigd de meest effectieve oplossing te bieden. Onze afdeling process safety engineering werkt nauw samen met collega’s met de specialismen functional safety engineering, process engineering, electrical engineering, industrial automation, IT engineering en maintenance engineering. Deze integrale aanpak maakt engineering bureau DWG uniek.

COMOS en aeShield voor optimale procesveiligheid

Deze twee softwareprogramma’s maken het werk onze process safety specialisten nog leuker:

  • COMOS. Met COMOS wordt de totale lifecycle van een installatie in kaart gebracht. Onze process safety specialisten gebruiken dit programma voor de beoordeling van het het ontwerp.
  • aeShield. Na de afronding van het detailontwerp van een installatie, is het moment aangebroken om de nodige procesveiligheidsmaatregelen te controleren. Dat doet de afdeling safety engineering met het programma aeShield.

Safety engineering voor jouw bedrijf?

Wil je jouw procesveiligheid naar een hoger niveau tillen? En ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? We ontmoeten je graag onder het genot van een heerlijk bakkie. Bel of mail ons gerust!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief