Process safety expert inzetten?

Grondstoffen verwerken tot een eindproduct. Daar draait het om in de procesindustrie. Om het even te visualiseren: de grondstoffen leggen een reis af om uiteindelijk de fabriek te verlaten als eindproduct. Maar, die reis moet natuurlijk wel veilig verlopen. En dat is nou precies de taak van onze process safety experts. Aan de hand van een Process Flow Diagram (PFD) en Piping & Instrumentation Diagram (P&ID) ontwerpen ze de beveiligingen en beoordelen ze de veiligheid van de gehele process flow. Onze process safety experts brengen verschillende risicoscenario’s in kaart, met als doel: het zichtbaar maken van onzichtbare process safety risico’s en oplossingen te vinden om deze risico’s aanvaardbaar te maken.

Deze safety engineering toepassingen gebruiken we

Better safe than sorry. Dat is waar onze process safety experts in geloven. Daarom is de afdeling process safety engineering continu op zoek naar de meest slimme, innovatieve en geautomatiseerde oplossingen. Alles voor een optimale procesveiligheid! Om tot de meest effectieve oplossingen te komen, maken onze process safety experts gebruik van de volgende toepassingen:

  • Hazard and Operability Studies (HAZOP) In een HAZOP doen we onderzoek naar waar de potentiële risico’s liggen.  Want pas als je weet waar het mis kan gaan, kun je een gerichte oplossing bedenken. Dat betekent overigens niet dat ons glas altijd halfleeg is. Integendeel: voor ieder probleem bestaat een oplossing.
  • Layer of Protection Analysis (LOPA) Aan de hand van de resultaten uit de HAZOP bepalen we of de veiligheidsmaatregelen die we treffen voldoende zijn. Deze analyse van de procesveiligheid noemen we Layer of Protection Analysis (LOPA).

Process safety experts en hun collega’s

Het zal je niet verbazen, maar onze process safety experts zijn slechts één schakel in de DWG-keten. Ze werken namelijk nauw samen met hun collega’s van de afdelingen process engineering, functional safety engineering, electrical engineering, industrial automation, IT engineering en maintenance engineering. Want ook hún kennis is onmisbaar voor de meest optimale procesveiligheid. Door hun specialistische kijk op de zaak, versterken de DWG’ers elkaar. En dat is precies wat engineering bureau DWG uniek maakt.

Safety engineering: hoe pakken wij dat aan?

Voor onze process safety engineers is het van het grootste belang dat ze weten wat er speelt. Zowel binnen het team als op de fabrieksvloer. Process safety engineers worden dan ook vanaf het eerste uur betrokken bij de gehele circle of life van een installatie. Dat zorgt er namelijk voor dat ze alle mogelijke risico’s in kaart kunnen brengen en kunnen werken aan optimale procesveiligheid. Ze hebben voornamelijk een belangrijk aandeel in het stukje detail engineering waarbij alle puntjes op de i gezet worden. Ook nadat het traject is afgerond, ben je nog niet van onze process safety experts af. Ze blijven namelijk betrokken om de procesveiligheid continu te monitoren en te optimaliseren.

Werken aan procesveiligheid met COMOS en aeShield

Met deze twee softwareprogramma’s werken onze process safety experts intensief aan procesveiligheid:

  • COMOS. Een overzicht van de totale lifecycle van de installatie vind je in COMOS. Onze process safety engineers gebruiken dit softwareprogramma om beveiligingen voor een installatie te ontwerpen
  • aeShield. Het detailontwerp van een installatie is afgerond. Dan is het tijd om de nodige procesveiligheidsmaatregelen in kaart te brengen. Dat doet de afdeling safety engineering in het softwareprogramma aeShield.

Aan de slag met safety engineering?

Zoek je een process safety expert die je kan helpen met het monitoren, optimaliseren en onderhouden van je procesveiligheid? Wie weet zijn wij een match! Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? We stellen ons graag aan je voor, onder het genot van een heerlijk kopje koffie. Samen bekijken we waar de behoeften liggen en geven we al meteen wat mogelijke oplossingen prijs. Stuur ons gerust een berichtje via het contactformulier of geef ons een belletje.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief