Process safety engineer gezocht?

In de procesindustrie leggen grondstoffen de reis af naar een eindproduct. Natuurlijk is het belangrijk dat deze reis veilig verloopt. En dat is waar onze process safety engineers voor zorgen. Maar hoe ziet een gemiddelde werkdag van een process safety engineer eruit? Ten eerste ontwerpen en beoordelen ze het ontwerp van de gehele process flow. Dit doen ze aan de hand van een Process Flow Diagram (PFD). Met behulp van een PFD brengen onze process safety engineers verschillende risicoscenario’s in kaart. Alles met het doel om de kans op risico’s zo klein mogelijk te maken.

Deze safety engineering toepassingen gebruiken we

Better safe than sorry. Dat is waar onze process safety engineers in geloven. Daarom is de afdeling process safety engineering continu op zoek naar de meest slimme, innovatieve en geautomatiseerde oplossingen. Alles voor een optimale procesveiligheid! Om tot de meest effectieve oplossingen te komen, maken onze process safety engineers gebruik van de volgende toepassingen:

  • Hazard and Operability Studies (HAZOP) In een HAZOP doen we onderzoek naar waar de potentiële risico’s liggen. Want pas als je weet waar het mis kan gaan, kun je een gerichte oplossing bedenken. Dat betekent overigens niet dat ons glas altijd halfleeg is. Integendeel: voor ieder probleem bestaat een oplossing.
  • Layer of Protection Analysis (LOPA) Aan de hand van de resultaten uit de HAZOP bepalen we of de veiligheidsmaatregelen die we treffen voldoende zijn. Deze analyse van de procesveiligheid noemen we Layer of Protection Analysis (LOPA).

Maak kennis met de process safety engineers van DWG

Inmiddels heb je al een beetje een beeld van de werkzaamheden van een process safety engineer. Maar zoals je begrijpt: ze doen nog véél meer! Te veel om op te noemen. Maar, onze process safety engineers zijn slechts één schakel in de gehele DWG-keten. Ze werken namelijk nauw samen met hun collega’s van de afdelingen process engineering, functional safety engineering, electrical engineering, industrial automation, IT engineering en maintenance engineering. Voor de meest optimale procesveiligheid heb je namelijk ook hún kennis nodig. En dat is wat DWG uniek maakt. We versterken elkaar met ieders specialistische kennis. Zo kunnen we zelfverzekerd en met een gedegen advies aan de slag.

Software voor procesveiligheid

Er zijn twee softwareprogramma’s waar onze afdelingen process engineering en process safety engineering intensief mee werken:

  • COMOS In COMOS managen we de totale lifecycle van de installatie, van concept tot en met onderhoud. COMOS maakt het mogelijk om in één systeem je installatie te ontwerpen, te monitoren én te onderhouden. Ook voor zaken als planning, organisatie en operatie is COMOS een heel handige tool en heel geliefd onder onze process (safety) engineers!
  • aeShield Vooral voor de process safety engineers onder ons is aeShield onmisbaar. Op het moment dat de installatie op detailniveau is ontwerpen, is het namelijk tijd om de veiligheidsmaatregelen in het proces in kaart te brengen. En dat doet de afdeling safety engineering in aeShield.

Safety engineering: onze aanpak

Zoals we eerder al schreven: we kunnen niet zonder onze collega-engineers. Binnen de afdeling safety engineering is het namelijk van het grootste belang dat we weten wat er speelt. We zijn altijd vanaf het eerste uur betrokken bij de gehele circle of life van een installatie. Alleen op die manier kunnen de we de mogelijke risico’s in kaart brengen. Onze process safety engineers zijn voornamelijk betrokken bij het stukje detail engineering. In deze fase worden namelijk de puntjes op de i gezet, waaronder het vormgeven van de procesveiligheid. En houdt ons werk daarbij op? Nee hoor, we blijven betrokken bij het gehele project om de procesveiligheid continu te optimaliseren.

Samenwerken met onze process safety engineers?

Ben je op zoek naar een expert of het gebied van procesveiligheid? En ben je benieuwd of wij een match kunnen zijn? We stellen ons graag aan je voor, uiteraard onder het genot van een kopje koffie. Samen kijken we waar de behoeften en pijnpunten liggen en wat eventuele oplossingen zijn. Stuur ons gerust een berichtje via het contactformulier of geef ons een belletje.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief