Process safety

In de procesindustrie maken grondstoffen de reis naar een eindproduct. Onze afdeling process safety zorgt ervoor dat deze reis veilig verloopt. We ontwerpen en beoordelen het ontwerp van de gehele process flow (aan de hand van een PFD) en brengen verschillende risicoscenario’s in kaart. Om de kans op risico’s zo klein mogelijk te maken, halen we alles uit de kast. Hobbels op de weg? We gaan er dwars overheen (maar wel met goed functionerende airbag en schokdempers)!

Je interesse gewekt? Neem direct contact op!

Contact

Process safety toepassingen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom treft de process safety afdeling zeer doordachte, slimme en geautomatiseerde veiligheidsmaatregelen. En omdat onze process safety experts zo van processen houden, pakken ze ook dit heel procesmatig aan. We trappen af met Hazard and Operability Studies (HAZOP) om vervolgens een Layer of Protection Analysis (LOPA) uit te voeren. Je leest hier in het kort wat we doen.

Hazard and Operability Studies (HAZOP)

Waar liggen de potentiële risico’s? Wat kan er misgaan? Er is ons altijd geleerd naar de positieve kanten van het leven te kijken. Maar het is juist een kracht te weten waar mogelijke problemen liggen. Dan pas kun je een oplossing bedenken. Dat is precies wat onze process safety experts doen en waarop de beveiliging wordt aangepast.

Layer of Protection Analysis (LOPA)

Vervolgens bepalen we of de veiligheidsmaatregelen die we treffen voldoende zijn. Dat doen we met Layer of Protection Analysis (LOPA).

Yes we can!

Wat maakt DWG uniek?

Wat ons onderscheidt van anderen, is onze alomvertegenwoordigde kennis en kunde op het gebied van process engineering en process safety. Ontwerpen? Wij kunnen het. Automatiseren? Wij kunnen het. Beveiligen? Jazeker, we kunnen het. Onderhouden? Je raadt het al: DWG kent de kneepjes van het vak. We gaan niet aan de slag vóórdat we alles tot in de puntjes hebben uitgedacht. En met ‘we’ doelen we niet alleen op onze experts. De mening en wensen van onze klant vinden we namelijk net zo belangrijk.

De missie van onze process safety afdeling is het continu optimaliseren van de procesveiligheid. Daarmee voorkomen we zoveel mogelijk lichamelijke, financiële én milieuschade. Ontzettend belangrijk, want dat maakt de wereld net een stukje mooier. Wij gaan voor een 100% betrouwbaar (chemisch) proces en zorgen ervoor dat alle meetinstrumenten ons altijd de meest betrouwbare informatie laten zien.

The circle of life

Onze aanpak

Opkomende zon. Vogels aan de horizon. Nou ja, de geur van industrie en een goede kop koffie. Maar dat mag de pret niet drukken om samen met onze klant vanaf het eerste uur aan een tof project te werken. We zijn betrokken bij de hele circle of life van een installatie. Het begint allemaal bij een goed concept. Onze process engineers starten met de basic engineering. In het engineering platform COMOS wordt de installatie globaal in kaart gebracht. Hierna volgt de detail engineering, waarbij alle puntjes op de ‘i’ worden gezet. In deze fase komt onze process safety expertise om de hoek kijken. In de laatste fase zetten we alles op alles om het onderhoud van de installatie zo goed mogelijk vorm te geven. Zie je het voor je? Ook een mooi plaatje toch?

DWG’er Enrico Lammers schreef een artikel over process safety. Vul hieronder je gegevens in om het hele artikel als PDF te ontvangen!Schrijf me in voor de nieuwsbrief

Software voor procesveiligheid

Systemen en technieken

Twee softwareprogramma’s worden dag in dag uit gebruikt door onze afdelingen process engineering en process safety:

  • COMOS Hierin managen we de totale lifecycle van de installatie, de circle of life, van concept tot en met onderhoud.
  • aeShield Als de gehele installatie op gedetailleerd niveau is ontworpen, is het tijd om de nodige veiligheidsmaatregelen in het proces aan te brengen. De afdeling process safety ontwerpt deze in het softwareprogramma aeShield.
Contact

Challenge accepted? Wij ook! Met plezier. Ben je nog niet helemaal daar, maar ben je wel benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Aarzel niet en neem contact met ons op via het contactformulier.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief