Een van onze klanten, is gevestigd in de Rotterdamse haven en richt zich op het opslaan van minerale oliën. DWG is aan de slag gegaan met het optimaliseren van het noodstoppen-systeem en het proces-automatiseringsnetwerk.

Even terug naar de oude situatie

Het noodstoppen-systeem van deze klant is ooit klein begonnen, in een separaat systeem. De terminal groeide hard en zodoende waren er ook meer noodstoppen nodig, plus een interface met het Siemens PCS7-systeem. Voorheen koos de klant er steeds voor om in het huidige systeem te blijven werken. Waarom? Dit had het minste impact op de projecten en inbedrijfstellingen. Maar na verloop van tijd was de rek eruit. De flinke groei en de vele aanpassingen binnen de terminal zorgden voor een steeds grotere impact op de processen.

Om deze redenen hebben we samen met de klant gekozen voor een geheel nieuw noodstoppen-systeem. Het doel? Een stuk netter, flexibeler, veiliger en toekomstbestendiger systeem. Bovendien zorgt dit nieuwe noodstoppen-systeem voor minder impact tijdens toekomstige inbedrijfstellingen. Een hogere bedrijfszekerheid? Check! Minder downtime? Jazeker! Kostenbesparend door hergebruik van bestaande componenten? Score!

Innovatief gigabyte-ringnetwerk

Ook namen we het proces-automatiseringsnetwerk onder handen. Goed om vooraf te weten: alle onderdelen van het geautomatiseerde proces staan met elkaar in verbinding middels een ringnetwerk. Deze ring zorgt ervoor dat de data linksom én rechtsom kan stromen. Het voordeel? Dat is dat de datacommunicatie gewoon kan blijven doorgaan, ook als er één component uitvalt.

Aan ons de uitdaging om de componenten binnen dit ringnetwerk te vervangen. Enerzijds vanwege ouderdom, anderzijds vanwege de behoefte aan meer bandbreedte. Stap voor stap hebben we heel het systeem overgezet naar een 1 Gigabit-netwerk. Met minimale verstoring van het proces. Hoe we dit voor elkaar kregen? Iedere nieuwe uitbreiding op de terminal hebben we voorzien van nieuwe Siemens Scalance 1GB switches. De oude componenten zijn vervolgens één voor één gewisseld. Op die manier is beetje bij beetje een vernieuwd ringnetwerk ontstaan. Het hele traject heeft uiteindelijk meerdere jaren geduurd, zodat we konden zorgen voor een minimale procesverstoring.

Toekomstproof resultaat

Zo, de klant is klaar voor de toekomst! Het nieuwe ringnetwerk zorgt namelijk voor aanzienlijk meer bandbreedte. Bovendien is dit netwerk een stuk stabieler en het garandeert meer uptime. Daarnaast kunnen er in de toekomst extra noodstoppen worden toegevoegd zonder grote shutdown. Handig voor de uitbreiding van de terminal!

De 4 grootste verbeteringen samengevat

  • Er is nu beschikking over meer bandbreedte op het netwerk. Helemaal toekomstproof dus!
  • Het nieuwe netwerk is een stuk stabieler. En een stabieler netwerk = meer uptime.
  • Er zijn spare contacten voor de toekomst met betrekking tot extra noodstoppen.
    Zónder dat grote shutdowns nodig zijn.
  • Het aantal noodstoppen is uitgebreid met betrekking tot RTO 3 gerealiseerd en omslachtige input naar output naar input configuratie geoptimaliseerd.

Verbeteringen!

Ontmoet onze software-engineers!

Zoek jij ook software- en hardware engineers die van alle markten thuis zijn? Wie weet kunnen we jou helpen met een innovatief stukje software-engineering. Neem gewoon eens contact met ons op, dan drinken we (digitaal) een kop koffie en laten we zien waar we je bij kunnen helpen.

Neem contact met ons op!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief