Een kijkje in een werkdag van process engineer Rogier

Rogier Quak is een van onze process engineers. Hij is een echte aanpakker en voelt zich als een vis in helder water als het gaat om grote en complexe projecten. Benieuwd waar hij zich precies mee bezighoudt? Lees dan snel verder, want vandaag neemt hij je mee naar één van zijn grootste projecten: een tankopslagbedrijf in de Botlek.

Rogier: “Dit tankopslagbedrijf in de Botlek stamt uit de jaren ‘60 en begon destijds met de op- en overslag van aardolieproducten. Naar verloop van tijd werden daar stoomketels, destillatie-units en een afvalwaterzuivering aan toegevoegd. Een heel diverse en complexe omgeving, zoals je begrijpt. En bedrijven die al zolang opereren hebben minimaal één ding gemeen: ze moeten zich continu aanpassen aan de veranderende (markt)omstandigheden.” 

Maar betekent aanpassen altijd dat er grote investeringen en complexe projecten moeten plaatsvinden? “Nee, dat is niet het enige. De kleine aanpassingen zijn minstens net zo belangrijk. Deze kleine aanpassingen worden namelijk voortdurend gedaan om steeds te blijven voldoen aan de behoefte van de klanten en de maatschappij”, vertelt Rogier. “Deze kleine wijzigingen – vaak MOC’s genoemd (Management of Change) – zijn vaak in een paar dagen of weken te realiseren en leveren direct winst op voor het bedrijf.” 

Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi, maar waar zit de adder onder het gras? Precies: op het gebied van veiligheid! Want een snelle aanpassing moet wel veilig zijn; een kleine verandering kan immers grote gevolgen hebben. Rogier: “Iedereen die zijn banden verwisselt wil eerst zeker weten dat de wielmoeren na afloop weer goed zijn vastgedraaid. Voor mijn klant doe ik precies dat: ik beoordeel of alle aspecten omtrent de wijziging voldoende veilig zijn. Daarbij kijk ik zowel naar de techniek als naar de organisatie, de wetgeving en eventuele gevolgen voor mens en milieu.”

Gelukkig kan Rogier hierbij terugvallen op de inmiddels ruim 10 jaar ervaring die hij heeft opgedaan in de (petro-)chemische industrie en tankopslag. Hij vertelt: “Vaak komen er bij zo’n review toch nog enkele aspecten naar boven. Aspecten waar de klant in eerste instantie niet aan had gedacht. Zo komen we samen tot nieuwe inzichten, die leiden tot een betere en veiligere oplossing.” Kost dat veel tijd? “Nee, vaak is daar niet meer dan een paar uur voor nodig”, vertelt Rogier. “Zo heb ik in de afgelopen maanden tientallen MOC’s voor mijn klant kunnen reviewen. En blijkt een case toch complexer dan vooraf gedacht? Dan kan ik een beroep doen op de kennis van mijn collega’s binnen onze afdeling Process & Safety.”

Heb jij ook een partner in process nodig die met je meedenkt over het veilig uitvoeren van kleine en grote wijzigingen van processen? Rogier en zijn collega’s staan te popelen om zich vast te bijten in jouw vraagstuk. Nieuwsgierig? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met ons op!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief