Forbo Eurocol is nou zo’n typische opdrachtgever die goed blijft plakken. Niet alleen dankzij de producten die ze leveren, maar ook vanwege de toffe uitdaging die ze bij ons neerlegden. Dit bedrijf uit Wormerveer staat bekend om zijn tegellijmen, voegmiddelen, egalisatiemiddelen en lijmen voor vloer- en wandbekleding. Forbo Eurocol levert zijn producten over de hele wereld. En om die grootschalige productie mogelijk te maken, moest de fabriek uitgebreid worden met een extra menginstallatie. Aan DWG de opdracht om alle hardware- en software-aanpassingen te verzorgen.

Een grote operatie

De nieuwe installatie heeft als taak om UV-lakken te mengen. En met deze nieuwe menger heeft Forbo Eurocol een heel geavanceerd instrument in huis gehaald. De schijf in de menger is namelijk hydraulisch in hoogte verstelbaar, tot wel 80 centimeter. Daarmee kun je de instellingen precies afstemmen op de hoeveelheid lak die je wil mengen. 

Het plaatsen van de nieuwe menger was geen koud kunstje. Sterker nog: het was een hele operatie om de nieuwe installatie op zijn plek te zetten. Er moesten twee kranen aan te pas komen en er zijn zelfs gaten in het dak gezaagd om de nieuwe menginstallatie op zijn plek te zetten. Onze taak? Ervoor zorgen dat alle hardware- en software-aanpassingen uitgevoerd waren, nog vóórdat de nieuwe menger werd geplaatst. Wat die aanpassingen precies inhielden? We vertellen het je graag.

Hardware-werkzaamheden

Dat mengen moet natuurlijk wel helemaal veilig gebeuren. Daarom zijn er op de deksel componenten aangebracht met ATEX-veldinstrumentatie. En buiten de ATEX-zone hebben we twee besturingskasten geplaatst. Deze besturingskast werd meegeleverd met de menginstallatie en wij hebben gezorgd voor de bekabeling. De firma Jac. de Vries zorgde voor de plaatsing, montage en aansluitingen. Teamwork! 

Ook hebben we een RIO-kast geplaatst. Net buiten de ATEX-zone, zodat de kabelafstand zo kort mogelijk was. Deze RIO-kast is via Profinet verbonden met de bestaande PLC-kast. Ook de MCC-kast is een bestaande kast, waar alle energietoevoer uitkomt. De analoge energiemeters in deze kast hebben we vervangen door een digitale energiemeter.

Software-werkzaamheden

De tijd van analoge meetinstrumenten is nu echt voorbij. Daarom hebben we de vijf analoge meters vervangen door één Siemens PAC3200-systeem. Het voordeel van deze nieuwe energiemeter? Dat is dat je ‘m zowel lokaal als via de HMI (Human Machine Interface) kan uitlezen.   

Daarnaast hielden onze software engineers zich bezig met: 

  • het toevoegen van een extra menger met remote IO;
  • het integreren van een nieuwe weging op de vrije beschikbare Siwarex module op de bestaande IO; 
  • het integreren van een energiemeting middels Profinet-communicatie.

Wij kunnen wel vertellen hoe tof dit project was en hoe fijn we samen hebben gewerkt. Maar we laten liever het woord aan opdrachtgever Engel Zonneveld, projectleider Forbo Eurocol: “De samenwerking met DWG en Jac. de Vries in dit project was prettig. Ook de extra werkzaamheden werden snel opgepakt. Ik ben tevreden over het resultaat!”

Een hechte samenwerking

Hulp nodig?

Neem contact met ons op!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief