De leiding nemen in de wereld van leidingen. Ja, lekker dubbelzinnig weer. Maar het is toevallig wel de missie van het industriële bedrijf Pipelife uit Enkhuizen, dat overigens in totaal 26 vestigingen telt binnen Europa en de VS. Pipelife produceert en levert een compleet assortiment aan kunststofleidingsystemen, hulpstukken en intelligente oplossingen op maat. Volle vaart vooruit, zowel op het gebied van duurzaamheid als toepasbaarheid en installatiegemak. De visie is om zo actief bij te dragen aan de distributie van water, energie en data. Om deze vaart erin te houden, is een toekomstbestendig automatiseringssysteem een must. Daarom vroeg Pipelife ons om de verouderde hardware- en softwaresystemen te updaten, in samenwerking met BAM. En of! Lees welke stappen we (gaan) zetten.  

Stap 1 | Hardware vervangen

Pipelife’s automatiseringssystemen zijn aan vervanging toe. En dat is nog een understatement. Al meer dan 30 jaar is er niet geïnvesteerd in het updaten van deze hardwaresystemen. En dat brengt nogal veel risico’s met zich mee. Ons doel is om die risico’s zo veel mogelijk te beperken door het plaatsen van een geheel nieuw Siemens PCS7 systeem. En daarmee zeggen we ‘dag!’ tegen de verouderde PLC’s en remote I/O stations.

Stap 2 | Software schrijven

Om de nieuwe hardwaresystemen up and running te krijgen, is software natuurlijk essentieel. En geloof het of niet: momenteel wordt er nog gedeeltelijk gebruikgemaakt van oude schakelapparatuur zónder software. Hoog tijd dus voor vernieuwing. Eén van onze software engineers begint zijn functioneel ontwerp vanaf nul. Maar voordat hij hiermee aan de slag kan, moet hij eerst het naadje van de kous weten. Hoe ziet het transportproces van PVC-grondstoffen eruit? Pas als hij dit proces van A tot Z in beeld heeft, kan hij de vertaling maken naar een schrijfbaar softwarepakket.

Stap 3 | Nulmeting en inbedrijfstelling

Tussentijds maakt één van onze hardware engineers een nulmeting van de huidige installatie. Op basis hiervan actualiseert hij de E-tekeningen (indien beschikbaar) en P&ID. En als alle voorbereidingen zijn getroffen? Dan gaan we natuurlijk over op het het ombouwen en inbedrijfstellen van de gehele installatie. En dat in twee weken tijd, gedurende de bouwvak in de zomer van 2021. Spannend!

Even een recap. Want wat is nu precies de oplossing die wij bieden aan Pipelife? Kort gezegd is dat: een geheel nieuw Siemens PCS7-besturingssysteem waarmee alle automatische processen worden bestuurd. Wij leveren een volledige maatwerk-oplossing waarbij we rekening houden met material management, order handling en recept management.

De oplossing in het kort

Is jouw automatiseringssysteem ook hoognodig toe aan vervanging of een touch-up? Of wil je graag een expert laten invliegen om het systeem eens grondig te onderzoeken? Schakel dan onze software- en hardware-engineers in! Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend – maar vooral lekker – kopje koffie.

Neem contact met ons op!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief