In een eerdere case stelden we AVR al aan je voor als expert in het verwerken van diverse soorten restafval. Hun missie is: ervoor zorgen dat afval niet verspild wordt, maar juist een tweede leven krijgt. Een tweede leven in de vorm van energie en grondstoffen. Maar om dit voor elkaar te krijgen, moet het afvalverwerkingsproces natuurlijk op rolletjes lopen. Zonder ook maar één onderbreking. Om de continuïteit te waarborgen, vroeg AVR ons om de besturing van de transportbanden in zijn geheel te vervangen.

Energieopwekking & warmteproductie door AVR

AVR is gespecialiseerd in het omzetten van restafval in energie en grondstoffen. Daarmee kan AVR jaarlijks zo’n 200.000 gemiddelde huishoudens voorzien van elektriciteit. Voor jouw beeldvorming: dat is bijna heel Den Haag! Daarnaast kan AVR 160.000 gemiddelde huishoudens warmhouden; dat is vergelijkbaar met het aantal huishoudens in de stad Utrecht. En of dat nog niet alles is: AVR levert daarnaast onder hoge druk processtoom aan industriële klanten in de Rotterdamse haven. 

Continuïteit = key

Om je mee te kunnen nemen in dit verhaal, is het van belang dat we de term ‘slakken’ even uitleggen. Als afvalverwerkers praten over slakken, dan bedoelen ze niet die slijmerige beestjes met een huisje bovenop. Nee, met slakken bedoelen zij: het restant wat overblijft na het verbrand afval.  

Zo, nu verder met ons verhaal. AVR klopte bij ons aan met het verzoek om de besturing van de transportbanden – de slakkenbanden – te vervangen. Als alle apparatuur weer up-to-date is, kan AVR namelijk weer rekenen op een continu productieproces. De slakkenbanden zijn namelijk een essentieel onderdeel van het afvalverwerkingsproces. Zonder slakkenbanden géén afvoer van slakken. En zonder afvoer van slakken géén energieopwekking en géén warmteproductie. Je snapt ‘m: het draait allemaal om betrouwbare slakkenbanden die perfect worden bestuurd.

Hoe hebben wij dit aangepakt?

Binnen dit project hebben zowel onze software-engineers als hardware-engineers hun steentje bijgedragen. Zij werden van begin tot eind betrokken bij het project: van het omschrijven van de bestekken tot aan de oplevering en het testen van het besturingssysteem. Zulke opdrachten zien wij het liefst. Wij hebben namelijk alle kennis en vaardigheden in huis om zo’n grootschalig project tot een succes te maken. 

Het begon allemaal met het inzichtelijk maken van het huidige proces. Wat kan er beter? Waar kunnen we winnen op het gebied van efficiëntie? En hoe kunnen we procesonderbrekingen zoveel mogelijk voorkomen? Daarna bekeken onze software- en hardware engineers welke engineeringsoplossingen er nodig waren om het besturingssysteem te optimaliseren. Hierbij is een gesmeerde samenwerking tussen de twee afdelingen vereist. Zo’n nieuw besturingssysteem valt of staat namelijk met een goede integratie van alle componenten en koppelingen.

Doordat wij het hele project van A tot Z hebben opgepakt, kon AVR vertrouwen op een kloppend en sluitend geheel. Daarnaast is het voor onze klanten vaak prettig dat ze één aanspreekpunt hebben. Aanvullende wensen of wijzigingen in het project kunnen daardoor razendsnel opgepakt en uitgevoerd worden. En zou er nog een andere externe partij aan boord stappen? Ook dat is voor ons geen probleem. Wij hebben projectmanagement dermate goed in de vingers dat aansturen en coördineren een koud kunstje is.

Uitvoeren, managen én coördineren

Et voilà!

Dan is het nu tijd om het resultaat te onthullen… Tromgeroffel graag! Het eindresultaat is een efficiënt parallel opgezet besturingssysteem, die zorgde voor een stabiele verhuizing van het systeem. Zónder lange onderbrekingen of uitval van het bestaande systeem. Het nieuwe systeem is redundant opgezet en voorzien van productondersteuning voor de komende tien jaar (Siemens PCS7). Mede dankzij de nauwgezette interne én externe samenwerking hebben we het project veilig kunnen voltooien, in het coronatijdperk welteverstaan.

De samenwerking tussen het team van DWG en het team van AVR was zeer succesvol! Vooral als je je bedenkt dat dit project erg complex was. De engineers van DWG hebben laten zien dat ze in staat zijn om een installatie in productie succesvol om te bouwen. Het resultaat is dat AVR nu een bedrijfszekere afvoerinstallatie heeft!”

Hulp nodig?

Neem contact met ons op!

Schrijf me in voor de nieuwsbrief