De belangrijke verschillen tussen arbeidsveiligheid en process safety

Bezoek je weleens bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken? Dan herken je ze vast wel: de borden die vol trots vertellen hoe weinig ongevallen met verzuim er zijn gepasseerd in de afgelopen tijd. Let wel: dit zijn vaak alleen de arbeidsgerelateerde safety incidenten. De process safety incidenten worden hier vaak niet in meegenomen, terwijl dit soort incidenten nog steeds regelmatig voorkomen. In dit blog beantwoordt Enrico Lammers (DWG’s technisch directeur Process & Safety) de vraag: ‘hoe kan het dat het omlaag brengen van process safety incidenten minder goed werkt dan bij arbeidsveiligheid?’

Het verschil tussen arbeids- en process safety incidenten

Eerlijk is eerlijk, de procesindustrie is er de afgelopen jaren goed in geslaagd om het aantal safety incidenten omlaag te krijgen. Maar, dan heb je het meestal voornamelijk over arbeidsgerelateerde safety incidenten. Op zich niets mis mee, want je wilt natuurlijk dat iedereen weer heelhuids thuiskomt na een dag van noeste arbeid. Wij vroegen ons af: wat gebeurt er met die veelbelovende cijfers als je je alleen focust op process safety gerelateerde incidenten? 

En wat blijkt: helaas is deze neerwaartse trend bij process safety incidenten niet te vinden. Overal ter wereld gebeuren er nog steeds process safety incidenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de brand bij Intercontinental Terminals Company (ITC) in Texas (maart ‘19) of de explosie van isobutyleen in een chemische fabriek, ook in Texas (april ‘19). Maar ook dicht bij huis gebeuren er nog regelmatig process safety gerelateerde incidenten, zelfs in Nederland. Dus het omlaag brengen van process safety incidenten blijkt minder goed te werken dan het de kop indrukken van arbeidsgerelateerde ongevallen. Hoe kan dat?

Oorzaken van process safety incidenten

Als je je maar genoeg focust op het voorkomen van arbeidsgerelateerde ongevallen, dan voorkom je automatisch process safety incidenten, wordt er vaak gedacht. Onterecht! Process safety is complex, omdat het zich richt op de interactie tussen ontwerp, operationeel gebruik en onderhoud. Met andere woorden: het speelt zich af in onzichtbare gebieden. Denk aan kwesties als: ‘Wat is het niveau in de tank?’ ‘Wat is de kritische druk in dat systeem?’ 

Bij arbeidsveiligheid zit dat anders. Dit is namelijk waarneembaar en dus makkelijker te meten: ‘Draagt de werknemer zijn PBM’s?’ ‘Houdt iemand de leuning vast?’ Bij dit soort praktijken zie je een directe link tussen de actie (railing vasthouden) en het voordeel (voorkomen van de val). En dat wil zeggen: als je het gedrag verandert, zijn de gevolgen direct zichtbaar en gemakkelijk meetbaar. Bij process safety ligt dit een stuk ingewikkelder. “Ik wacht in ieder geval met smart op het eerste bord bij de poort die het aantal te laat geteste interlocks, het aantal gemeten lekkages en het aantal openstaande HAZOP-aanbevelingen laat zien”, aldus Enrico.

Vul hieronder je gegevens in om het hele artikel als PDF te ontvangen!Schrijf me in voor de nieuwsbrief